Logo Coachpraktijk Fresh
Bernadette van Dongen is coach voor jongvolwassen in Tilburg en heeft haar praktijk in de spoorzone.
fresh-icon-green-512x512
Hoe houd je stress buiten de deur?

Date

Een scherp brein is een brede lach. Voel jezelf goed met heldere gedachten.

We ervaren allemaal wel eens stress. Dat is heel normaal en zelfs goed. Een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat we op de momenten wanneer we moeten scoren, scherp en alert zijn. Bijvoorbeeld wanneer we een presentatie moeten geven, een sollicitatiegesprek moeten voeren of door Parijs moeten rijden. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart begint sneller te kloppen en onze hersenen worden beïnvloed. Deze vorm van stress heeft een positieve werking op onze prestaties. Zolang we deze maar voldoende afwisselen met perioden van ontspanning.

Anderzijds zijn de gevolgen van te veel en te lang stress een aanval op onze gezondheid. Je bent oververmoeid, je voelt je angstig, je slaapt slecht en raakt snel geïrriteerd. Er komen verschillende lichamelijke en mentale klachten te voorschijn. Al bij al, je bent niet meer jezelf en dat heeft een negatieve weerslag op jezelf en jouw omgeving.

Vaak wordt gedacht dat stress komt door de hoeveelheid  taken die we op ons bordje krijgen. Maar dat hoeft zeker niet alleen zo te zijn. Stress komt voornamelijk voort uit gedachten, gevoelens en emoties. De druk om te presteren, ons vergelijken met anderen, negatieve gedachten over onszelf en niet weten wat we willen, kunnen voor veel stress zorgen.

Daarom is het heel helpend wanneer je goed weet wie je bent, wat je kan en wat je wil. Wat zijn jouw mooie en  minder mooie eigenschappen? Wat wil je doen met jouw leven? Over welke talenten en kwaliteiten beschik jij? Tevens zijn ondersteunende relaties, voldoende ontspanning, beweging en gezonde voeding essentieel voor een vitaal leven. Stressexpert Albert Sonnevelt verwerkte de essentiële factoren in onderstaande vitaliteitspiramide.

Merk je  dat stress je leven dermate beïnvloedt dat het je belemmert in bijvoorbeeld, relaties of werk? Of ervaar  je lichamelijke en/of mentale klachten? Dan is het goed om deze piramide eens naast jouw leven te leggen en  jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Zinvol leven: Doe ik nog datgene wat mijn leven zinvol maakt?

2. Ondersteunende relaties: Geven mijn relaties mij nog voldoende energie?

3. Positief denken: Denk ik voornamelijk positief of negatief?

4. Regelmatige herstelmomenten: Zorg ik voor voldoende ontspanning?

5. Voldoende beweging: Beweeg ik genoeg?

6. Optimale voeding: Eet ik gezond?

Kom je er zelf niet uit of is het je gewoon allemaal even te veel? Dan kan ik je daarmee helpen! Het kan namelijk heel helpend zijn om op zijn tijd eens met iemand, buiten jouw eigen relaties, te praten over wat jou bezig houdt. Zodat je weer helderheid krijgt in jouw leven en datgene mag gaan doen waar jij rust, plezier, geluk en tevredenheid uithaalt. Want dat ben jij waard!

Artikel delen? Graag!

Meer
artikelen

Onzeker door het leven

Regelmatig schrijf ik op social media over onzekerheid. Of beter gezegd weinig vertrouwen hebben in onszelf of de omgeving. Een blog hierover mag niet ontbreken.

Benieuwd wat Fresh voor jou kan betekenen?