Klik hier voor de workshop op vrijdag 21 juni 'Waarom doe ik wat ik doe?!'

Logo Coachpraktijk Fresh
fresh-icon-green-512x512

Burn-out

Oorzaak, klachten en oplossen van een burn-out

Wat is een Burn-out?

Burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn. En wanneer je opgebrand bent, kun je je voorstellen, dat alles te veel is. Je bent uitgeblust. Je bent te lang over je grenzen gegaan. Dat kan op fysiek vlak zijn maar ook op emotioneel vlak. Wanneer de klachten zes maanden aanhouden spreekt men van een burn-out.

Overspannenheid is hier de voorloper van. Je ervaart dan al geruime tijd te veel stress die voor mentale en/of lichamelijke klachten zorgen. Dit kan komen doordat je het al geruime tijd te druk hebt.

Je wilt alle ballen in de lucht houden, maar het is gewoonweg te veel. Spanningsklachten kunnen ook ontstaan door de manier waarop je tegen zaken aankijkt. Bijvoorbeeld door een negatief zelfbeeld of weinig vertrouwen hebben in jezelf en jouw omgeving. Een burn-out krijgen heeft dus te maken met de persoon en met de situatie.

Een gezonde geest is een gelukkig mens.

Je lichaam zegt 'ho'

Een burn-out wil je natuurlijk voorkomen maar soms raken we hier onbewust in verzeilt en hebben we het zelf misschien niet eens zo direct door. Totdat je lichaam zegt tot hier en niet verder.

Ons lichaam zit wat dat betreft geweldig in elkaar. Fysieke en mentale klachten willen ons iets vertellen. Goed luisteren naar ons lichaam is dus erg belangrijk.

Maar doen we dat altijd? Vaak rennen we maar door en hebben we geen idee waar we mee bezig zijn. We zijn meer aan het overleven dan echt aan het leven. En dat is ontzettend zonde.

Wanneer we te veel stress ervaren kan dat er voor zorgen dat we lichamelijke en fysieke klachten krijgen waardoor we niet voluit genieten van ons leven.

Onze kwaliteiten en talenten worden onvoldoende benut en je voelt je niet de persoon die je graag zou willen zijn. Daarbij is het erg ongezond voor ons lichaam. Je hebt er zelf veel last van en daarnaast ook jouw omgeving.

Je kunt het best een tijdje volhouden

Dit soort zaken kun je best een tijdje volhouden; ons lichaam is sterk en kan wel tegen een stootje. Maar onderschat niet wat bovengenoemde zaken op de lange duur met je lichaam kunnen doen. Je lichaam zal op den duur seintjes gaan geven in de vorm van fysieke en/of mentale klachten. Hieronder de meest voorkomende fysieke en mentale symptomen van een burn-out in spe:

Fysieke klachten

Mentale klachten

Herken jij jezelf in deze klachten?

En zou jij weer willen genieten van het leven in plaats van constant in de overlevingsstand staan? Dan is het goed om te leren hoe we met stress omgaan? Want stress is onvermijdelijk in ons leven.

Bij Fresh leer jij jezelf opnieuw kennen. Denk hierbij aan jouw mooie en minder mooie eigenschappen. Wie ben je, wat kan je en wat wil je?

Je komt erachter waar jouw stressklachten vandaan komen.

We gaan onderzoeken waar jij energie van krijgt, maar ook wat je energie kost. Jouw denkpatronen worden blootgelegd. Je leert op een andere manier naar zaken kijken.

Op deze manier ga jij weer dat leven leiden wat bij jou past. Zodat je weer voluit kan genieten van jouw leven! Dat gun ik iedereen.

Wil jij aan de slag met jezelf?

Plan een gratis kennismakingsgesprek met mij in. Klik op de button hieronder.