Logo Coachpraktijk Fresh
Bernadette van Dongen is coach voor jongvolwassen in Tilburg en heeft haar praktijk in de spoorzone.
fresh-icon-green-512x512
Onzeker door het leven

Date

Een scherp brein is een brede lach. Voel jezelf goed met heldere gedachten.

Regelmatig schrijf ik op social media over onzekerheid. Of beter gezegd weinig vertrouwen hebben in onszelf of de omgeving. Een blog hierover mag niet ontbreken. Over dit onderwerp wordt veel geschreven en gesproken. Het is ook een onderwerp waar veel mensen of misschien wel iedereen, van tijd tot tijd, mee te maken hebben. En dat is heel normaal.

Ons onzeker voelen over zaken in het leven. Er ontbreekt dan een bepaald vertrouwen. Dat kan over van alles zijn. Over ons uiterlijk, onze persoonlijke eigenschappen, vindt hij of zij me wel leuk? Onzeker zijn over een opdracht die we moeten maken, kan ik dat wel? Mag ik voor mijzelf kiezen? Wat zouden zij daarvan vinden? Past deze baan wel bij me?

Voordat je het weet kom je in een negatieve spiraal terecht en sluit je jezelf als het ware af voor al het moois in het leven. Zouden we misschien moeten accepteren dat onzekerheid bij het leven hoort? Geeft dat niet heel veel ruimte en lucht?

Graag controle willen houden

Onzekerheid komt voort uit het feit dat we graag controle of zekerheid willen. We willen graag van te voren weten of we bijvoorbeeld een opdracht goed zullen afronden. Of we willen graag weten of hij/zij ons wel leuk vindt.

Maar heel veel dingen in het leven kunnen we nu eenmaal niet van te voren weten of zullen we misschien wel nooit te weten komen. En dat kan ons onzeker maken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we gaan vertrouwen op onszelf en de omgeving.

Neem een voorbeeld aan de natuur

Denk hierbij aan de natuur, de natuur ontvouwt zich op een heel natuurlijke manier. Hier hoeven we in principe niet veel aan te doen. De bomen verliezen vanzelf hun blad en wanneer de lente begint komen er vanzelf weer blaadjes aan de bomen. Wonderlijk toch? Wij behoren ook tot die natuur alleen raken we er steeds verder van verwijderd. Wanneer we ons op een natuurlijke manier gedragen geeft dat veel rust en vertrouwen.

‘’We kennen twee soorten vertrouwen: Voorwaardelijk vertrouwen en onvoorwaardelijk vertrouwen.’’

Voorwaardelijk zelfvertrouwen

Je kent het vast wel, als ik die opleiding heb gehaald dan heb ik zelfvertrouwen. Wanneer ik tot die groep behoor dan geeft me dat een heel goed gevoel. Dat geeft me zelfvertrouwen. Als ik die baan heb dan…. Wanneer ik dat gewicht heb bereikt dan??

We hebben pas vertrouwen in onszelf als we iets bereikt hebben. Dat noemen we voorwaardelijk zelfvertrouwen. En dat kan nogal fragiel zijn. Want wat als het niet lukt? Zijn we dan niets waard?

Onvoorwaardelijk (zelf)vertrouwen

Dat is natuurlijk onzin, we zijn altijd iets waard. We zijn hier op deze wereld dus hebben we allemaal net zoveel recht om ons gelukkig te voelen. En daar hoeven we eigenlijk niets voor te doen. Onvoorwaardelijk (zelf) vertrouwen noemen we dat. Ongeacht wat je doet je hebt vertrouwen in jezelf en jouw omgeving.

Goed om te weten is dat we geboren worden met (zelf) vertrouwen. We zijn dan nog een blanco blad (Tabula Rasa) en zien het leven vol vertrouwen tegemoet. Door het leven heen kan ons (zelf) vertrouwen weleens beschadigd raken waardoor we angstiger of onzekerder worden. Dit kan komen door heftige gebeurtenissen zoals huiselijk geweld, een ernstig ongeluk of het verlies van een dierbare.

Vertrouwen beschadigen

Maar ook kleinere zaken kunnen je vertrouwen beschadigen. Een trauma met een kleine t kunnen we het noemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een docent die iets naars tegen je zegt, zoals: ik denk dat jij deze opdracht niet aan kan. Dit kan onbewust veel schade toebrengen aan een persoon. Je gaat dit voor waar aannemen. Waardoor jij vervolgens echt gaat denken dat je dingen niet kan.

“Ik ben niet goed genoeg”

De overtuiging ’’Ik ben niet goed genoeg’’ is geboren. Of wanneer jij vroeger nooit je emoties hebt mogen tonen kan invloed hebben op de persoon die jij nu bent. Je denkt dat jouw gevoelens er niet toe doen. Hierdoor kunnen we onnodig veel stress en spanning ervaren waardoor we bepaalde dingen uit de weg gaan die we stiekem graag willen doen. Dit is ontzettend zonde want jij hebt de wereld zoveel moois te bieden!

’’ Zelfvertrouwen betekent op je gemak zijn met jezelf ongeacht de setting waarin jij je bevindt’’

Je (zelf)vertrouwen weer ontdekken

Wil jij jouw (zelf)vertrouwen weer ontdekken? Dan kan dat op verschillende manieren. Zoals bijvoorbeeld:

  • Leer verwachtingen loslaten;
  • Leer jezelf kwetsbaar op te stellen;
  • Leer in het hier en nu te leven;
  • Leer van je verleden;
  • Leer jezelf goed kennen;

Het is belangrijk om te weten dat je hieraan kan werken zodat jij weer voluit kan genieten van jouw leven! En nee dit gaat niet van zelf, daar is moed en training voor nodig. Zoek je hier begeleiding bij dan help ik je graag.

En vergeet niet! Je bent perfect zoals je bent.

Liefs,
Bernadette

Artikel delen? Graag!

Meer
artikelen

Onzeker door het leven

Regelmatig schrijf ik op social media over onzekerheid. Of beter gezegd weinig vertrouwen hebben in onszelf of de omgeving. Een blog hierover mag niet ontbreken.

Benieuwd wat Fresh voor jou kan betekenen?