Klik hier voor de workshop op vrijdag 21 juni 'Waarom doe ik wat ik doe?!'

Logo Coachpraktijk Fresh
Bernadette van Dongen is coach voor jongvolwassen in Tilburg en heeft haar praktijk in de spoorzone.
fresh-icon-green-512x512
‘’Je eigen pad bewandelen, één grote struggle.. !?’’

Date

Een scherp brein is een brede lach. Voel jezelf goed met heldere gedachten.

Iemand zal het vast wel eens tegen je gezegd hebben, volg je eigen pad dat geeft je voldoening en maakt je het meest gelukkig. Zo gezegd zo gedaan. Maar nee zo makkelijk is het niet altijd. Je krijgt te maken met een tal aan hindernissen. Je valt, je stoot je hoofd, je bent euforisch dan baal je, dan lukt iets, dan mislukt iets. Het zijn allemaal obstakels die je tegenkomt. En dat is maar goed ook. Wanneer altijd alles direct lukt is het ook maar saai toch?!

 Zijn er zaken waardoor jij merkt dat je soms vast loopt in werk of privé? Dan kan onderstaande je ongetwijfeld verder helpen! Veel leesplezier!

Invloeden van buitenaf

In mijn vorige blog ‘’Een duik in het Freshtraject’’ schrijf ik over ieders eigen unieke verhaal. Iedereen is op een verschillende manier opgevoed en dat brengt bepaalde waarden en normen met zich mee. Dit bepaald voor een groot deel hoe iedereen zijn pad bewandeld. We nemen veel mee uit onze opvoeding. Wat is wel of niet goed? Wat is belangrijk of wat minder? Wat waren de regels bij je thuis?

Al deze zaken hebben een grote invloed op jouw denken en handelen en wie jij dus bent als persoon. Hopelijk hebben deze zaken je al veel moois gebracht. Maar soms loop je ook wel eens vast. Je wil diep van binnen een bepaalde richting op maar je merkt dat er dingen zijn die je tegenhouden. Je voelt dat die ene relatie je niets meer brengt, je werk kost je meer energie dan dat het je oplevert  of je wil nu eindelijk eens die toffe opleiding starten.

Spreekwoordelijke beren

Maar het lukt je maar niet om de knoop door te hakken. Te veel spreekwoordelijke beren op de weg. Zoals wat als het me niet lukt, wat als ik spijt krijg, wat als ik het niet leuk vind, wat als, wat als, wat als. We weten nu eenmaal niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ons verstand komt er bij kijken en die zorgt vaak dat we ons gevoel minder belangrijk gaan vinden. Terwijl je gevoel, je intuïtie hoe je het maar noemen wil, je kompas is. Die zit eigenlijk altijd goed. Daar mogen we best wat vaker op vertrouwen. Ook is het goed om je gedachten eens onder de loep te nemen en hier misschien eens met een andere bril naar te kijken. Welke gedachten houden me tegen om datgene te doen wat ik wil? Welke gedrag, dat ik laat zien, helpt me totaal niet om mijn doel te bereiken? Welke gevoelens of emoties ervaar ik die mij tegenhouden? Misschien kunnen we dingen anders gaan doen of anders bekijken waardoor we eindelijk eens datgene mogen gaan doen wat we diep van binnen willen!

Social media

Een grote saboteur! Social media is de plek om jezelf eens even lekker te vergelijken met allemaal mensen die het in jouw ogen beter doen. Ze zijn knapper, ze verdienen meer, ze hebben meer vrienden, ze doen de tofste dingen, lunchen hele dagen en elke week zijn ze wel te zien op een of andere vette party! Yeahh right.. Dat zal allemaal best maar echt al deze mensen hebben ook hun eigen struggles waar ze mee moeten dealen in hun leven. Het zijn maar plaatjes en het is dus niet de realiteit. Het is alleen maar de buitenkant en zegt niets over hoe zij zich voelen. Dus stop met scrollen en maak je eigenlijk geluk! En dat is voor iedereen anders. Kijk wat voor jou goed is, wat geeft jou een heerlijk gevoel, waar ben jij fantastisch goed in en wat zijn jouw mooie eigenschappen? En dat brengt je zoveel fun, positiviteit, rust en tevredenheid. Je focussen op de dingen die je niet hebt of waar je niet goed in bent, brengt ons in een negatieve spiraal. Het zorgt voor sombere gedachten en levert alleen maar stress op. Dus op ontdekkingstocht naar jezelf en op zijn tijd een digitale detox is een erg goed idee!  

Relaties

Daarnaast hebben de mensen met wie we omgaan een grote invloed op ons. Wanneer we vrienden, familie of collega’s hebben die ons steunen, aanmoedigen en ons respecteren om wie we zijn, wat we doen en wat we willen. Dan is dat vaak erg helpend. Op deze manier voelen we ons gesupporterd en gewaardeerd. Wat bijdraagt aan jouw ontwikkeling. Je snapt wanneer je relaties je juist tegenhouden of demotiveren je dat niet veel goeds brengt. Iedereen heeft een eigen mening over iets en dat is prima. Je mag er naar luisteren en de dingen meenemen die jij wil. Maar laat deze meningen jou niet in de weg staan. Dicht bij jezelf blijven is soms lastig maar op de lange termijn brengt het je daar waar jij wil komen. En natuurlijk zijn veranderingen spannend maar ze brengen je vaak iets moois.

‘’Wanneer je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’’   

Uit je comfortzone stappen

Dingen doen die je spannend vindt. Tja je zult het vast weleens gehoord hebben, stap eens wat vaker uit je comfortzone. Bepaalde angsten over winnen kunnen je inderdaad verder brengen. Maar probeer wel dicht bij jezelf te blijven. Je hoeft echt geen wereldreis te maken, op een berg in Tibet te gaan zitten of een presentatie te geven voor honderd man, wanneer dat totaal niet je ding is. Wel ben ik er van overtuigd dat je soms dingen mag doen die je eigenlijk spannend vindt om zo jezelf beter te leren kennen en dichter bij je doel te komen. Maak fouten en leer daarvan. Zie deze ‘’fouten’’ dan ook als leermomenten en straf jezelf daar niet te hard voor. Zo kom je stapje voor stapje verder. Jezelf ontwikkelen in de dingen waar jij energie van krijgt, geven je plezier, voldoening en tevredenheid. En ook dit geef je door aan jouw omgeving. Zo maak jij de wereld op jouw manier weer een beetje mooier!

We richten ons leven allemaal anders in en dat is oké. Het kan natuurlijk dat je iemand bewondert hoe hij of zij zijn leven inricht. Misschien kun je iets van diegene leren? Maar het leven leiden van een ander daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden.  

Merk jij dat je regelmatig vast loopt tijdens het bewandelen van jouw pad en er alleen niet uitkomt? Dan kan ik je daarbij helpen. We onderzoeken jouw ‘’struggles’’ en kijken samen welke stappen je kan zetten zodat je weer verder kan. En je weer voluit kan genieten van jouw leven!

Artikel delen? Graag!

Meer
artikelen

Onzeker door het leven

Regelmatig schrijf ik op social media over onzekerheid. Of beter gezegd weinig vertrouwen hebben in onszelf of de omgeving. Een blog hierover mag niet ontbreken.

Benieuwd wat Fresh voor jou kan betekenen?