Klik hier voor de workshop op vrijdag 21 juni 'Waarom doe ik wat ik doe?!'

Logo Coachpraktijk Fresh
Bernadette van Dongen is coach voor jongvolwassen in Tilburg en heeft haar praktijk in de spoorzone.
fresh-icon-green-512x512
Wat zijn symptomen en oorzaken van een burn-out in spe?

Date

Een scherp brein is een brede lach. Voel jezelf goed met heldere gedachten.

Heb je regelmatig hoofdpijn, ben je snel geïrriteerd, slaap je slecht of is je geheugen een zeef? Dit soort symptomen zouden weleens voor een burn-out kunnen zorgen. Een burn-out krijg je niet zomaar. Daar moet heel wat voor gebeuren. Maar onderschat je klachten niet! Daarom is het goed om te weten wat de oorzaken en symptomen van een burn out in spe zijn. Dat ga ik je in deze blog vertellen. En hopelijk is dit voor jou een trigger om je eigen stressvolle leven eens onder de loep te nemen.

Een burn-out heb je niet zomaar

Wanneer je een burn-out krijgt ben je al geruime tijd over je grenzen gegaan. Je ervaart veel stress. Dit kan komen doordat je veel te veel ballen in de lucht probeert te houden waar je eigenlijk geen voldoening meer uithaalt. Je bent bijvoorbeeld al geruime tijd voorzitter van de plaatselijke sportvereniging, wat je enorm veel energie kost. Je werkt te vaak over omdat je denkt dat dat normaal is en erbij hoort. Je durft eigenlijk nooit tegen iemand ‘’nee’’ te zeggen omdat je denkt dat diegene je dan misschien wel niet meer aardig vindt. Anderzijds kan het zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt. Je bent niet tevreden met jezelf, je vergelijkt je continu met die ander die het volgens jou wel perfect voor elkaar heeft. Je ervaart keuzestress ten top! Je voelt je een emotioneel wrak.

Je kunt het best een tijdje volhouden

Dit soort zaken kun je best een tijdje volhouden; ons lichaam is sterk en kan wel tegen een stootje. Maar onderschat niet wat bovengenoemde zaken op de lange duur met je lichaam kunnen doen. Je lichaam zal op den duur seintjes gaan geven in de vorm van fysieke en/of mentale klachten. Hieronder de meest voorkomende fysieke en mentale symptomen van een burn-out in spe:

Fysiek:

 • Hoofdpijn
 • Rug/nek klachten
 • Oververmoeid
 • Darmklachten
 • Je slaapt slecht
 • Hartkloppingen
 • Hyperventilatie
 • Verminderde eetlust
 • Hoge bloeddruk
 • Snel grieperig

Mentaal:

 • Snel geïrriteerd
 • Gevoeliger voor de prikkels om je heen
 • Je hebt een kort lontje
 • Je bent erg emotioneel
 • Je hebt nergens zin in
 • Je denkt grotendeels negatief
 • Je geheugen is een zeef
 • Onzekerheid
 • Je kan moeilijk keuzes maken

Neem bovengenoemde zaken alsjeblieft serieus! Ons lichaam zit wat dat betreft geweldig in elkaar. Fysieke en mentale klachten willen ons iets vertellen. Luister goed naar je lichaam zowel fysiek als mentaal. Praat erover, word je er bewust van en kom in actie! In mijn blog ‘’Hoe houd je stress buiten de deur’’ lees je hoe je een burn-out kan voorkomen.

‘’Dear stress let’s break up!’’

Artikel delen? Graag!

Meer
artikelen

Onzeker door het leven

Regelmatig schrijf ik op social media over onzekerheid. Of beter gezegd weinig vertrouwen hebben in onszelf of de omgeving. Een blog hierover mag niet ontbreken.

Benieuwd wat Fresh voor jou kan betekenen?