Wanneer ga je naar een coach of psycholoog? Of laat ik het anders zeggen: wanneer ga je naar iemand waar jij jouw problemen bloot legt? Een coachgesprek of -traject is erg persoonlijk. De stap hier naartoe nemen de meesten van ons dan ook niet zomaar. Maar eenmaal gedaan ‘’thank god!’’, waarom heb ik dat niet eerder gedaan?
Vaak spelen de ‘’problemen’’ al een tijdje, maar je denkt dat je dat zelf wel op kunt lossen of dat het met de jaren vanzelf weer over gaat. En leeftijd kan inderdaad een rol spelen in sommige problemen of uitdagingen. Wijsheid komt met de jaren zeggen ze weleens. Maar jij hebt er toch last van. Dus waarom zou je wachten tot dat je die ‘’wijze leeftijd’’ hebt bereikt? Misschien komt die er wel nooit. Ik praat trouwens liever over uitdagingen dan problemen, dus in deze tekst gebruik ik dan ook het woord ‘’uitdagingen’’, dan weet je dat alvast.😉
In dit artikel neem ik je mee in de wereld van ‘’Fresh: de sportschool voor je brein!’’. Hoe ziet het ‘’Fresh traject’’ eruit? Waarom doe ik de dingen die ik doe en waarom kies ik voor bepaalde tools, werkwijzen en/of benaderingen.
Mijn eigen struggles
Naast mijn opleidingen maak ik ook gebruik van mijn eigen struggles tijdens ‘’mijn eigen ontdekkingstocht’’. Ook ik liep tegen verschillende uitdagingen aan rond mijn dertigste, het wel bekende dertigersdilemma. Rond mijn 28e wist ik even niet wat ik met mijzelf en mijn leven aan moest. Dit klinkt misschien een beetje zwaar en dat was het ook! Hahaa.. Veel onzekerheid over wie ik was, wat ik kon en wat ik wilde. Eerder had ik daar nooit over nagedacht en ik denk dat ik niet de enige ben. Deze zoektocht heeft mij veel gebracht. Een ‘’ontslag’’ rond deze periode was dan ook een cadeautje, hoewel ik daar op dat moment heel anders over dacht. Maar goed, schouders eronder en blik vooruit.
Nu was het moment aangebroken om eens echt voor mijzelf te kiezen. En dat deed ik dan ook. Beroepskeuzetesten, persoonlijkheidstesten, gesprekken met mensen, verdriet, weerstand, belemmerende gedachten en onzekerheid passeerden de revue. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? De vragen klinken misschien heel makkelijk, maar die heb je niet in een dag beantwoord. Toch is het een erg waardevolle reis geweest die ik voor geen goud had willen missen. Zo heb ik ontdekt dat ik gelukkig word van jongeren helpen met hun levensvragen en uitdagingen. Daarom ben ik de docentenopleiding Omgangskunde en opleiding tot stresscoach gaan volgen.
Ieders unieke verhaal
Mijn cliënten komen allemaal met hun eigen unieke verhaal. Veel voorkomende uitdagingen zijn het doorbreken van negatieve gedachtenpatronen. ‘’Ik ben niet goed genoeg, ik moet alles perfect doen, ik moet iedereen te vriend houden, ik moet alles alleen doen, etc.’’ Maar moeite hebben met grenzen aangeven komt ook veel voor. Verder kan feitelijke druk, zoals de zorg voor kinderen, werk, sportclubs, sociale contacten en familie voor veel spanningen zorgen. Al die ballen in de lucht houden, te veel negatieve gedachten ervaren, te weinig tijd voor ontspanning en niet weten wat je wilt in je werk of privé, kan voor veel stress zorgen en zelfs leiden tot een burn-out.
Groei
Als we geboren worden zijn we nog een blanco blad (komt van het Latijnse woord Tabula Rasa). We hebben nog geen kennis, beschikken nog niet over vaardigheden en denkpatronen. Vervolgens worden we opgevoed door onze ouders of verzorgers, hebben wel of geen broertjes of zusjes, gaan naar school, zitten bij verschillende clubs, en hebben vriendjes en vriendinnetjes.
We maken veel mee in ons leven, wat ons op een bepaalde manier vormt. Er worden dingen tegen je gezegd die je bewust of onbewust meeneemt, of dat nou positief of negatief is. Onze opvoeding heeft een grote invloed op wie wij zijn. Waarden en normen krijgen we mee vanuit onze opvoeding. Wat is wel of niet goed? Wat is belangrijk of wat minder? Wat waren de regels bij je thuis? Al deze zaken hebben een grote invloed op jou als persoon. Of we het nu leuk vinden of niet. Dit levenspad noemen we met een mooi woord ons socialisatieproces.
En zo heeft iedereen dat op een andere manier ervaren. Mooi om te weten is dat iedereen dus door een andere bril kijkt. Daardoor kun je wellicht ook liefdevoller naar anderen kijken. Je hoopt of denkt misschien dat iedereen om je heen hetzelfde denkt als jijzelf, maar dat is niet zo.
Het grootste verschil tussen ons zijn onze gedachten. En dit maakt mijn werk ook zo bijzonder. Samen bewandelen we al deze mooie en soms minder mooie levenspaden. Welke levensgebeurtenissen hebben invloed gehad op wie we nu zijn? Wat zijn onze denkpatronen en hoe kijken we naar de wereld? Vaak hebben deze zaken ons al heel ver gebracht in ons leven, maar het kan ook zo zijn dat bepaalde denkpatronen of gedrag niet meer helpend zijn.
Het mooie hiervan is dat we ze kunnen veranderen. Want wanneer we iets hebben aangeleerd kan je dat ook weer afleren en er helpende gedachten, gevoelens of gedrag aan toevoegen. Zo’n verandering vergt veel moed, durf en doorzettingsvermogen. En het vraagt om bewustwording en oefening.
Aan de slag
Tijdens het ‘’Fresh traject’’ gaan we jou en jouw levenspad goed onder de loep nemen, op een relaxte en prettige manier. Het belangrijkste vind ik dat jij je thuis voelt. Dat is de basis voor een vruchtbaar traject. Als eerste wil ik horen waar jij naar toe wilt, wat je wilt veranderen in jouw leven zodat jij weer mag gaan doen waar jij gelukkig van wordt. Aan de hand daarvan kijken we wat er nodig is om dat doel te bereiken.
Ik stel je veel verschillende vragen, we doen oefeningen, ik zet verschillende tools in. Hierdoor komen we er achter waarom je bepaalde dingen doet of juist niet. Daarnaast krijg je ook ‘’leuk’’ huiswerk mee. Dit alles is aangepast op jou en jouw situatie. Hoe leer jij het beste en wat vind jij leuk om te doen? Dit vind ik heel belangrijk ,want een ‘’Fresh traject’’ moet naast leerzaam ook gewoon leuk zijn!